Rss

Urheiluautot

Urheiluauto (sports car) on nopea ja tyylikäs autotyyppi. Usein urheiluautot ovat huomattavasti matalampia kuin tavalliset autot. Tyypillisesti urheiluautot yhdistetään menestyviin ihmisiin, sillä urheiluautot ovat myös hinnaltansa muista autoista poikkeavia. Tyypillistä urheiluautoille on myös helppo hallittavuus, ja siksi moottorin asettelu- ja vetotapa ovat olennaisessa roolissa urheiluauton suunnittelussa. Monelle urheiluaton omistaminen on tapa viestiä omasta talous-tilanteestaan.

Urheiluautoja sanotaankin usein status-symboleiksi. Monet verkostomarkkinointi-yritykset tarjoavat myyjillensä urheiluautoja bonusten muodossa, sillä se tuo väistämättä hyvää mainetta itse yritykselle. Esim. Mary Kay:n edustajat ovat tunnettuja bongaus-kohteita Yhdysvalloissa, sillä Mary Kay tarjoaa tietyn rajan rikkoneille myyjille vaaleanpunaisen värisen Cadillacin. Sijoittamalla omien työntekijöidensä statukseen yhtiö ylläpitää mainettaan menestyksekkäänä yrityksenä.

Useimmiten urheiluautoissa käytetään yhtä seuraavasta kolmesta asettelusta. Tunnetuimman asettelun mukaan moottori on edessä, ja auto on takavetoinen (englanniksi Front-engine). Esimerkiksiksi Dodge Viper, Chevrolet Corvette ja Mazda MX-5 käyttävät tätä asettelua. Toisen asettelun tapaan moottori on matkustajan ja taka-akselin välissä (englanniksi Mid-engine). Tällaisia autoja kutsutaan keskimoottoriksi. Harvinaisempiin asetteluihin kuuluu moottorin sijoittaminen auton takaosaan (Rear engine). Tämä antaa takarenkaille loistavan pidon kiihdytystä varten, mutta samalla heikentää ohjattavuutta painojakauman takia. Porsche on yksi harvoista automerkeistä, joka käyttää tätä takamoottoriasettelua.

Perinteisesti urheiluautoissa on kaksi istuinta. Osa autovalmistajista on valmistanut niin sanottuja 2 + 2 malleja, joissa on kaksi istuinta edessä, ja kaksi lapsen kokoista istuinta takana. Ajan kuluessa ja teknologian kehittyessä nykyisin tarjolla on myös neliovi-ratkaisuihin perustuvia urheiluautomalleja. McLaren Formula 1 autoon on sijoitettu kolme vierekkäistä istuinta, joista keskimmäinen on tarkoitettu kuljettajalle. F1 on rata-autoilun ehdoton kuninkuuslaji, ja luokassa onkin kilpailtu maailmanmestaruudesta jo vuodesta 1950 lähtien. Suomalaisista menestyneimpien maailmanmestareiden joukkoon kuuluu Keijo ”Keke” Rosberg, Mika Häkkinen ja nuorimpana Kimi Räikkönen.

Tunnettuihiin urheiluautoihin lukeutuu muun muassa Ferrari, Chevrolet Camaro, Chevrolet Corvette, Ford Mustang, Lamborghini, Mazda MX-5, Nissan 350Z ja Porsche. Urheiluautovalmistajista tunnetuimpia ovat Chevrolet (Yhdysvallat), Dodge (Yhdysvallat), Ferrari (Italia), Lamborghini (Italia), Maserati (Italia), Porsche (Saksa) ja Mercedez-Benz (Saksa).

Previous Post

Next Post